fold

[cornell university, summer 2018]

Using the operative word “fold” to direct spatial and architectural thinking produced a labyrinthine cube whose elevations, once unfolded, transformed into a plan. Further informed by collage, the plan was interpreted and misinterpreted into a bas-relief that turned a landscape of ruins into an inhabitable location housing five living spaces. The final model is the bas-relief of the collage, allowing for spaces of rest, contemplation, eating, bathing, and studying, while incorporating the pre-existing ruins of a hearth, pooling water, and a wall.

The concept of folding was developed throughout the project, evident in the accordion-like folds of the cube and the various planar elements of the final landscape. The overall effect is one of building complexity from minor interventions in the groundline to major ones.

SU18_mag452_09_AMears_03C-16.jpg

[model]

SU18_mag452_09_AMears_03C-11-2.jpg
SU18_mag452_09_AMears_01C-3.jpg
collage.jpg

[drawings]

axon.jpg
section-2.jpg
plan.jpg
section.jpg
sketchmodels_edited.jpg

[preliminary models]